Danıştay 5. Daire 2016/29527 E. 2021/1193 K.

21-11-2021

Özeti: Cumhuriyet Savcısı olarak görev yapmış olan davacı tarafından, Cumhuriyet Savcısı olarak görev yaptığı döneme ilişkin olarak hakkında Cumhuriyet Başsavcısı tarafından düzenlenen Terfi Sicil Fişinin iptali istenilmiştir. Sicil fişinin, savcıların derece yükselmeleri sürecinde düzenlenen, ilgilinin ahlâki gidişleri, çevre ile ilişkileri, mesleki bilgi ve anlayışları, gayret ve çalışkanlıkları, gördükleri işlerde birikime sebep olup olmadıkları, çıkardıkları işlerin miktar ve mahiyetleri, göreve bağlılıkları ve devamları hususlarını ortaya koyan ve tüm bu hususların değerlendirilmesinden sonra oluşan hukuki bir belge niteliğinde olduğu dikkate alındığında, düzenlenen sicil fişindeki değerlendirmelerin dosyadaki bilgi ve belgelerle uyumlu olduğu, söz konusu fişin, davacının Cumhuriyet Başsavcısı tarafından gözlenen ve saptanan tutum ve davranışları göz önüne alınmak suretiyle düzenlendiği, sicil fişinde yer alan bazı sorulara verilen yanıtların olumsuz kanaat içermesi nedeniyle bir üst dereceye tercihan yükselmesinin uygun görüldüğü, yapılan olumsuz değerlendirmelere yol açan nedenlerin de somut olarak ortaya konulduğu anlaşıldığından dava konusu sicil fişinde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir. Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

İstemin_Özeti : … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :

Dava konusu istem: … Cumhuriyet Savcısı olarak görev yapmış olan davacı tarafından, …Cumhuriyet Savcısı olarak görev yaptığı döneme ilişkin olarak hakkında Cumhuriyet Başsavcısı tarafından düzenlenen 09/04/2015 tarihli (6) Numaralı Derece Terfi Sicil Fişinin iptali istenilmiştir.

İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:.., K:… sayılı kararında; ilgili Yasa ve yönetmelik hükümleri uyarınca düzenlenen sicil fişleri, Cumhuriyet savcılarının durum ve davranışları, mesleki ehliyeti ve meslektaşları ile ilişkileri hakkında başsavcının düşüncelerinden oluşmakta ve bu değerlendirmelere ilişkin soruları içermekte olup uyuşmazlık konusu sicil fişinin de ilgili Cumhuriyet Başsavcısı tarafından gözlem ve kanaate dayalı soruların dayanağının (soruşturma dosyalarının tamamlanmadan karara bağlanması, defalarca iade edilen dosyalardaki eksikliklerin giderilmemesi, suça konu eylemin açıklanmaması gibi) açıklanması ve somut verilerle cevaplandırılması suretiyle düzenlendiği ve sicil fişinde davacının üst dereceye yükselmedeki liyakat durumu ile ilgili olarak yapılan değerlendirmenin netice itibariyle olumlu ve önceki terfileriyle uyumlu olduğu görülmektedir. Bu durumda; sicil fişinin, savcıların derece yükselmeleri sürecinde düzenlenen, ilgilinin ahlâki gidişleri, çevre ile ilişkileri, mesleki bilgi ve anlayışları, gayret ve çalışkanlıkları, gördükleri işlerde birikime sebep olup olmadıkları, çıkardıkları işlerin miktar ve mahiyetleri, göreve bağlılıkları ve devamları hususlarını ortaya koyan ve tüm bu hususların değerlendirilmesinden sonra oluşan hukuki bir belge niteliğinde olduğu dikkate alındığında, düzenlenen sicil fişindeki değerlendirmelerin dosyadaki bilgi ve belgelerle uyumlu olduğu, söz konusu fişin, davacının Cumhuriyet Başsavcısı tarafından gözlenen ve saptanan tutum ve davranışları göz önüne alınmak suretiyle düzenlendiği, sicil fişinde yer alan bazı sorulara verilen yanıtların olumsuz kanaat içermesi nedeniyle bir üst dereceye tercihan yükselmesinin uygun görüldüğü, yapılan olumsuz değerlendirmelere yol açan nedenlerin de somut olarak ortaya konulduğu anlaşıldığından dava konusu sicil fişinde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacı tarafından, hakkında tesis edilen sicil fişinin soyut gerekçelere dayandığı ve somut olarak ortaya konulmadığı ileri sürülerek dava konusu işlemin hukuka aykırı olduğu ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davalı idare tarafından, dava konusu işlemin hukuka uygun olduğu belirtilerek istemin reddi gerektiği savunulmaktadır.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …'İN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:

İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen incelenerek bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.

Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU:

Açıklanan nedenlerle;

1.Davacının temyiz isteminin reddine,

2.Davanın yukarıda özetlenen gerekçeyle reddi yolundaki … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı temyize konu kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisi bulunmadığından anılan Mahkeme kararının ONANMASINA,

3.Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,

4.2577 sayılı Kanun'un (geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 15 (onbeş) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 22/04/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Öne Çıkanlar