Danıştay 8. Dairesi 2021/998 E. 2021/1091 K.

10-10-2021

Özeti: Dava, Emniyet Genel Müdürlüğünün ilgili sayılı uygulama talimatlarının iptali istemiyle açılmıştır. Dava dilekçesinin incelenmesinden, davacı, engelli kimlik kartı ibraz ederek kendisine engelli park kartı verilmesi istemiyle yaptığı başvurusunun ilgili şube tarafından reddedildiği, davalı Müdürlük tarafından kendisine tanınan yetki sınırlarının aşıldığı, engelli park yerini kullandığı için hakkında idari para cezaları tesis edildiği, bu cezalardan birisi için Sulh Ceza Hakimliği'ne itiraz ettiğini belirterek iptal isteminde bulunmakla birlikte, davacı tarafından, hakkında tesis edildiğini belirttiği bireysel işlemlerin dava dosyasına eklenmediği anlaşılmakta olup, dava konusu düzenleyici işlemin davacıya uygulanıp uygulanmadığı, uygulandı ise hangi tarihli işlemle uygulandığı ve uygulama işleminin tebliğ tarihinin dava dilekçelerinde belirtilmesi gerektiğinden, dava konusu edilen talimatların uygulama işlemi niteliğindeki bireysel işlemlerin dava dosyasına eklenmesi gerekmektedir. Ayrıca, davacı tarafından, Emniyet Genel Müdürlüğünün ilgili uygulama talimatlarının tamamının iptali istenilmekte ise de, talimatların sadece davacıya yönelik olan maddelerinin kısımlarının iptali isteniyorsa, iptali istenen kısımlarının açıkça, tek tek ve tereddüte yer bırakmayacak şekilde gerekçeleri ile birlikte belirtilmesi ve dava konusu edilen talimatların dava dosyasına eklenmesi gerekmektedir. Bu hale göre, dava dilekçesi İdari Yargılama Usulü Kanunu’nda belirtilen hükümlere uygun düzenlenmediğinden dava dilekçesinin reddine karar verilmiştir.

DAVACI : …

VEKİLİ : Av. …

DAVALI : … Müdürlüğü - …

DAVANIN ÖZETİ: Emniyet Genel Müdürlüğünün … tarih ve …sayılı uygulama talimatı ile … tarih ve … sayılı uygulama talimatının iptali istenilmektedir.

DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …

DÜŞÜNCESİ : 2577 sayılı Kanunun 3. maddesine uygun bulunmayan dava dilekçesinin reddi gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 14. maddesi uyarınca dava dosyası incelenerek işin gereği görüşüldü.

HUKUKİ SÜREÇ:

Dava; Emniyet Genel Müdürlüğünün …- tarih ve .. sayılı uygulama talimatı ile … tarih ve … sayılı uygulama talimatının iptali istemiyle açılmıştır.

İNCELEME VE GEREKÇE:

USUL YÖNÜNDEN:

2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun "İdari Davaların Açılması" başlığını taşıyan 3. maddesinde; davanın konusu ve sebepleri ile dayandığı delillerin, davaya konu olan idari işlemin yazılı bildirim tarihinin belirtileceği; dava konusu kararın ve belgelerin asılları veya örneklerinin dava dilekçesine ekleneceği; dilekçeler ile bunlara ekli evrakın örneklerinin karşı taraf sayısından bir fazla olacağı; 15/1-d maddesinde ise; 14. maddenin 3/g bendinde yazılı hallerde otuz gün içinde 3. ve 5. maddelere uygun şekilde yeniden düzenlenmek veya noksanlıkları tamamlanmak üzere dilekçelerin reddine karar verileceği belirtilmiştir.

İdari Yargılama Usulünde geçerli olan resen araştırma ve yazılılık ilkesi gereği dava dilekçelerinin, 2577 sayılı Kanunda belirtilen şekil kurallarına uygun bir biçimde ve yargılamanın gerektirdiği bilgileri içerecek nitelikte düzenlenmesi gerekmektedir. Bunu sağlamak için, dava dilekçelerinde; dava konusu edilen işlemlerin ve dava sebeplerinin, bir başka ifadeyle; idari işlemin içerdiği iddia edilen hukuka aykırılığın dayandığı hukuk kurallarının açık ve net bir biçimde somut olarak belirtilmesi şarttır. Ayrıca birden fazla işlemin davaya konu edilmesi ya da bir işlemin birden fazla madde, fıkra veya bendinin iptalinin istenilmesi halinde söz konusu işlemler ve bu işlemlerin hangi madde veya fıkralarının iptalinin istendiğinin tek tek sayılmak suretiyle belirtilmesi de yukarıda alıntısı yapılan düzenlemeler ve idari yargılama usulü ilkelerinin bir gereğidir.

Dava açma süresine ilişkin kurallar ile, düzenleyici işlemlere karşı iki ayrı yol izlenerek dava açma imkanı tanınmıştır. 2577 sayılı Kanun'un 7. maddesi uyarınca düzenleyici işlemin ilanı üzerine altmış gün içinde dava açılabileceği gibi, düzenleyici işlemin uygulanması üzerine de, uygulama işleminin tebliği tarihinden itibaren yine altmış gün içinde düzenleyici işleme veya düzenleyici işlemle birlikte uygulama işlemine karşı dava açılabilecektir. Bu kurallar ile, ilanı üzerine düzenleyici işleme karşı dava açmamış bulunan ilgililere, dava konusu edebilecekleri bir uygulama işleminin varlığına bağlı olarak, düzenleyici işleme karşı dava açma imkanının sağlanması amaçlanmıştır. Bu durumda, düzenleyici işleme karşı dava açılabilmesi uygulama işleminin varlığına bağlı olduğu için, dava dilekçesinde, düzenleyici işleme dayalı olarak tesis edilen bir uygulama işleminin olup olmadığının, bir uygulama işlemi varsa, davanın süresinde açılıp açılmadığının tespiti bakımından işlemin tebliğ tarihinin gösterilmesi, öte yandan, uygulama işleminin veya başvuru dilekçesinin birer örneğinin de, dava dilekçesine eklenmesi gerekmektedir.

Dava dilekçesinin incelenmesinden, davacı, engelli kimlik kartı ibraz ederek kendisine engelli park kartı verilmesi istemiyle yaptığı başvurusunun ilgili şube tarafından reddedildiği, davalı...Müdürlüğü tarafından kendisine tanınan yetki sınırlarının aşıldığı, engelli park yerini kullandığı için hakkında idari para cezaları tesis edildiği, bu cezalardan birisi için ...Sulh Ceza Hakimliği'ne itiraz ettiğini belirterek iptal isteminde bulunmakla birlikte, davacı tarafından, hakkında tesis edildiğini belirttiği bireysel işlemlerin dava dosyasına eklenmediği anlaşılmakta olup, dava konusu düzenleyici işlemin davacıya uygulanıp uygulanmadığı, uygulandı ise hangi tarihli işlemle uygulandığı ve uygulama işleminin tebliğ tarihinin dava dilekçelerinde belirtilmesi gerektiğinden, dava konusu edilen talimatların uygulama işlemi niteliğindeki bireysel işlemlerin dava dosyasına eklenmesi gerekmektedir.

Ayrıca, davacı tarafından, Emniyet Genel Müdürlüğünün … tarih ve … sayılı uygulama talimatı ile … tarih ve … sayılı uygulama talimatının tamamının iptali istenilmekte ise de, talimatların sadece davacıya yönelik olan maddelerinin/kısımlarının iptali isteniyorsa, iptali istenen kısımlarının açıkça, tek tek ve tereddüte yer bırakmayacak şekilde gerekçeleri ile birlikte belirtilmesi ve dava konusu edilen talimatların dava dosyasına eklenmesi gerekmektedir.

Bu hale göre, dava dilekçesinin anılan kanunun 3. maddesinde belirtilen hükümlere uygun düzenlenmediği sonucuna anlaşılmaktadır.

KARAR SONUCU:

Açıklanan nedenlerle;

1.2577 sayılı Kanunun 3. maddesine uygun bulunmayan DAVA DİLEKÇESİNİN aynı Kanunun 15. maddesinin 1/d bendi uyarınca bu kararın tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içerisinde usulüne uygun biçimde düzenlenecek dilekçe ile yeniden dava açılabilmek üzere REDDİNE,

2. Yeniden açılacak dava için ayrıca harç alınmayacağının ve aynı yanlışlıkların yapılması halinde davanın reddine karar verileceğinin davacı vekiline bildirilerek, dilekçenin bir örneğinin davacıya gönderilmesine, 23/02/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Öne Çıkanlar